Pysyvä elämäntapamuutos on mahdollinen kaikille!

Heidi TörnqvistHyvinvointi

pysyvä elämäntapamuutos on mahdollinen kaikille. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus

Arkesi koostuu monista tavoista, jotka määrittelevät sen, millaista elämäsi on. 
Millaista elämäsi siis tällä hetkellä on? Oletko tyytyväinen terveyteesi ja hyvinvointiisi, tuntuuko elämäsi merkitykselliseltä, koetko itsesi onnelliseksi?
Jos mietit, millaista haluaisit elämäsi olevan vaikka viiden vuoden kuluttua, vievätkö nykyiset tapasi sinua kohti tuota unelmaasi vai tarvitsisiko tavoillesi tehdä jotain? Jos tarvitsee, lue eteenpäin! Kerron tässä tekstissä, miten pysyvä elämäntapamuutos on mahdollista toteuttaa.

Mikä on pysyvä elämäntapamuutos?

  • kestoltaan koko ELÄMÄN pituinen, jatkuva ja kokonaisvaltainen tapa toimia
  • Arkielämän yksilöllisiin TAPOIHIN ja tottumuksiin pureutuva 
  • MUUTOS toisenlaiseksi kuin se oli ennen – pysyvä käyttäytymisen ja ajattelun muutos
    Pysyvä elämäntapamuutos onnistuu vain tapojen muodostamisen kautta.

Ota vastuu omasta toiminnastasi

Jotta voit tehdä pysyviä muutoksia elämässäsi, sinun pitää ottaa vastuu omasta toiminnastasi. Vastuu on rohkeutta:

  • kohdata omat ongelmat ja haasteet
  • etsiä ratkaisuja näihin ongelmiin ja haasteisiin
  • kysyä ja vastaanottaa apua
  • epäonnistua ja yrittää uudelleen
  • uskaltaa kokea onnellisuutta itselle tärkeistä asioista
  • ottaa vastuu omasta hyvinvoinnista ja siitä, mitä todella haluat

Mikä on minulle tärkeää?

“Miksi haluan muuttua?” on tärkeä kysymys pysyvää elämäntapamuutosta tehdessä. Voidaksesi tavoitella sinulle merkityksellisiä asioita, on sinun ensin hahmotettava, miksi sinä niitä asioita haluat tavoitella. Sinulle tärkeät asiat eli arvot ohjaavat elämäntapamuutosta. Arvosi mahdollistavat muun muassa sen, että pystyt olemaan onnellinen, vaikket vielä olekaan saavuttanut tavoitettasi, sillä teet kuitenkin sinulle tärkeitä asioita matkalla tavoitteeseesi. Siispä mieti, mitä sinä priorisoit? Olennaista on myös lopettaa itsen vertaaminen muihin, sillä kaikilla meistä on omanlaisensa arvot ja prioriteetit, joita ei voi vertailla. Ja vertaileminen luo vain tyytymättömyyttä.

Arvopohjaisen toiminnan kautta elämä ei kuitenkaan muutu ruusuilla tanssimiseksi, sillä arvoihin liittyy myös vaikeita valintoja ja luopumista. Vaikka elämä ei muutu helpommaksi, se muuttuu kuitenkin merkityksellisemmäksi. Aina, kun sanot jollekin asialle kyllä, sanot toiselle asialle ei.

Aseta tavoite

Arvojen pohjalta asetetut tavoitteet ovat innostavia ja mielekkäitä, niitä kohti kulkiessa tunnet nauttivasi matkasta. Tavoitettasi asettaessa, mieti, missä haluat olla tulevaisuudessa? Hyvät tavoitteet ovat tietysti itse valittuja ja ne ovat sekä lyhyen että pitkän aikavälin kattavia. Tavoitteet kannattaa jakaa välitavoitteisiin niin, että sinulla on lopulta tavoitteita jopa viikko- ja päivätasolle.

Tavoite määrittelee uudet tavat

Kun olet kirjannut tavoitteesi ylös, sinulla on jo valmis lista asioista, joita tehdä tavoitteeseen päästäksesi. Tämä lista tekemisistä on lista sinun uusista, tulevista tavoistasi. Välitavoitteet ja niistä johdetut tavat vievät sinua kohti isoa, pitkän aikavälin tavoitettasi. Kun olet selvittänyt, mitä, missä, milloin ja miten toteutat tavoitettasi, ja tietysti kirjannut nämä asiat ylös, sinulla on toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelma on hyvä seuraavaksi siirtää kalenteriin, jolloin konkreettisesti aloitat matkasi kohti tavoitettasi! Asiat, joita teet päivittäin määrittävät sen, millaista elämäsi on sekä myös sen, millaista elämästäsi tulee, kun alat tehdä uudenlaisia asioita eli toteuttaa uusia tapojasi.

Pienin mahdollinen muutos hyvinvoinnin lisäämiseksi

Uusi tapa on yksinkertaistetusti pieni asia, jonka teet tänään ja toistat huomenna. Koska haluat edetä kohti tavoitettasi, mieti joka päivä, mikä on juuri tänään pienin mahdollinen muutos, jonka voin tehdä hyvinvointini lisäämiseksi. Kun teet vähän jotain joka päivä, kertyvät nämä pienet yksittäiset teot suureksi muutokseksi kohti haluamaasi tulevaisuudessa. Ja jotain on aina parempi kuin ei mitään. Jos vain mahdollista, tee nämä pienet muutokset siten, että lisäät hyviä asioita elämääsi sen sijaan, että poistaisit tai kieltäisit itseltäsi asioita. Lisätessäsi hyvää, ne negatiivisemmat alkavat hiljalleen karista itsekseen.

1-3 uutta tapaa kerralla

Älä haali liikaa kerralla. Kaikki tietävät, miten pysyvää on, jos pyritään laittamaan kaikki uusiksi kertaheitolla. Ja ne jotka eivät tiedä, voivat tehdä testin: ”Kokeile viikon ajan ottamalla käytäntöön kaikki tavoitteeseesi vievät teot ja havainnoi, kuinka helppoa/vaikeaa, kevyttä/kuormittavaa niiden noudattaminen viikon ajan on. Viikon jälkeen kokeile niin, että viikon ajan keskityt vain yhden uuden asian opettelemiseen ja vertaa näitä kahta viikkoa keskenään.” Koska pysyvä elämäntapamuutos on koko elämän pituinen, ei ole mitään tarvetta hätiköidä. Sitä paitsi pienet muutokset, jotka juurtuvat elämääsi helpommin kuin kokonaisvaltaiset, kerääntyvät ajan myötä isoksi, kokonaisvaltaiseksi muutokseksi elämässäsi. Ehkä olet kuullut ”korkoa korolle”-ilmiöstä, jossa siinäkin varallisuus kertyy ensin pikkuhiljaa ja sitten yhtäkkiä tietyssä kohdassa alkaakin kasvaa eksponentiaalisesti. Samoin käy pienten hyvinvointimuutosten kanssa, nekin alkavat lisääntyä. Saat elämääsi lisää sitä, mihin keskityt.

Tärkeät onnistumisen kokemukset

Kun teet pieniä muutoksia ja opettelet vain maksimissaan muutamaa uutta tapaa kerralla, pääset kokemaan pysyvässä elämäntapamuutoksessa elintärkeitä onnistumisen kokemuksia jatkuvasti. Erilaiset dieetit ja lyhyet nettivalmennukset saattavat nakertaa fiilistä siitä, voiko elämäntapamuutoksessa koskaan onnistua. Kun saavutat pienen päivittäisen tavoitteesi päivittäin tai lähes päivittäin, saat myös voimakkaita kokemuksia siitä, että ”Minähän pystyn tähän!”. Muista juhlia jokaista, pientäkin onnistumista ja lisää elämääsi sitä, mikä menee jo valmiiksi hyvin.

Lisää motivaatiota

Itselle tärkeiden asioiden tekeminen ja onnistumisen kokemukset lisäävät sisäistä motivaatiota. Kun pääset itse valitsemaan, minkälaisia asioita haluat lisää elämääsi, toiminta jo itsessään on palkitsevaa. Halu oppia lisää, kehittyä ja kulkea kohti omaa tavoitetta, koska jo pelkkä tekeminen tuntuu kiinnostavalta, ovat sisäisen motivaation merkkejä ja myös lisäävät motivaatiota. Jaksamme panostaa asioihin:

  • jotka koemme omaksemme ja jotka olemme itse saaneet valita
  • joissa kehitymme
  • jotka voi tehdä osana porukkaa (läheisten tuki tekemiselle tai esimerkiksi vertaisryhmä)
  • jotka koemme merkityksellisiksi

Muokkaa ympäristösi muutostasi tukevaksi

Pysyvä elämäntapamuutos on todella paljon helpompi toteuttaa, kun ympäristösi tukee sitä. Saatko riittävästi tukea kotoa ja läheisiltäsi? Lisätukea voi haalia valmennusryhmästä vertaistuen muodossa tai vaikka jakamalla yhdessä kaverin kanssa tavoitteita ja onnistumisia. Kun tehdään elämäntapamuutosta, kannattaa miettiä myös sitä, miten saa koko perheen (tai muut kanssasi asuvat) sitoutumaan siihen.

Pysyvä elämäntapamuutos – kolme extraa toteutukseen

Itsemyötätunto auttaa saavuttamaan tavoitteita paremmin. Itsemyötätunto koostuu kolmesta tekijästä:

  1. Ystävällisyydestä itseä kohtaan
  2. Sen ymmärtämisestä, että kaikki muutkin kokevat vastoinkäymisiä, kaikki ovat ”vain” ihmisiä
  3. Mindfulnessista: havainnoi ja ole tässä hetkessä

Jos huomaat itselläsi itsekriittisiä ajatuksia toisinaan tai jopa jatkuvasti, lopeta jo itsesi tuomitseminen ja ala rakastaa ja hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet!
Itsemyötätunnon vahvistumisen myötä itsetunto vahvistuu ja epäonnistumisten sietokyky kasvaa. Epätäydellisyys mahdollistaa kasvun ja oppimisen. Opimmehan parhaiten ”kaatumalla”.

Minä olen tärkeä. Itsensä rakastaminen alkaa itsensä hyväksymisestä ja halusta pitää itsestään huolta. Muista kysyä itseltäsi päivittäin: ”Mitä minulle kuuluu?” ja ”Mitä voin tehdä NYT lisätäkseni hyvinvointiani?”

Ajanhallinta. Vie sinulle tärkeät asiat ja tavoitteeseesi johtavat tehtävät kalenteriisi! Ennakointi ja suunnitelmallisuus on avain pysyvän elämäntapamuutoksen toteutumiseen. Mieti myös, pitääkö jotain ehkä myös poistaa kalenterista, että saat tavoitteeseesi vievät asiat toteutukseen, mutta et kuitenkaan päädy stressaantuneemmaksi kuin ennen aloitusta. Aika monen elämä on jo valmiiksi ”täynnä”, joten silloin on mietittävä, että sanoessasi tavoitteellesi ”kyllä”, mille sanot samalla ”ei”?

Pysyvässä elämäntapamuutoksessa onnistumisen tärkein tekijä on jatkuvuus!

Mistä siis lähteä liikkeelle, kun tavoitteena on pysyvä elämäntapamuutos?

Nyt, kun pysyvän elämäntapamuutoksen toteuttamiseen liittyvät seikat alkavat olla selkeitä, voitkin miettiä, mitkä ovat järkeviä esimmäisiä tavoitteita hyvinvointisi lisäämiseksi. Tarkista ihan ensimmäisenä, että päivittäin elämässäsi toteutuvat nämä asiat:

  • 6-8 tuntia suhteellisen laadukasta unta
  • tarpeeksi arkiaktiivisuutta, ei liikuntaa vaan arkiaktiivisuutta: 8000-10000 askelta per päivä
  • kalenteristasi löytyy sinulle itsellesi ja hyvinvoinnillesi tärkeitä asioita toistuvasti

Kuulostaa yksinkertaiselta? Sitähän se onkin, mutta silti se ei aina ole helppoa. Onneksi aikaa muutoksen toteuttamiselle on, sillä pysyvä elämäntapamuutos ei ole koskaan ohi. Kun tavoittelet koko ajan pikkaisen parempaa kuin eilen, etenet kohti mitä tahansa tavoitettasi, hitaasti, mutta varmasti. Ja varsinkin pysyvästi.

Haluatko lisää vinkkejä hyvinvointisi parantamiseen?

Minulle pysyvän elämäntapamuutosten avainten etsiminen on intohimo, sillä olen vasta hiljattain tajunnut, että elämäntapamuutoshan ei suinkaan tarkoita laihdutuskuureja, dieettejä, harjoitusohjelmia ja kaiken kaikkiaan tiukkaa elämää ilman hauskuutta. Ja kaiken pilalle menemistä esimerkiksi muuttuvien elämäntilanteiden ja stressaavien elämänvaiheiden myötä. Sehän tarkoittaakin itselle hyvän tahtomista ja miettimistä, miten omaa hyvinvointia voi parantaa. Päivittäin.