5+1 takuuvarmaa keinoa epäonnistua elämäntapamuutoksessa

Heidi TörnqvistYleinen

Olen yrittänyt muuttaa elämäntapojani aika monta kertaa elämäni aikana ja epäonnistunutkin lähes yhtä monta kertaa. Aina on jotain, jota haluaisi parantaa, olisi kiva olla energisempi ja jaksaa tehdä kaikkea kivaa. Olisi tietty tosi mukavaa, jos niille kivoille asioille olisi myös aikaa. Olen kokeillut jos jonkinlaisia valmennuksia, lyhyempiä verkkovalmennuksia ja pidempiä personal trainerin kanssa toteutettavia valmennuksia. Noilla kaikilla on yhteistä se, että niillä on ollut alku ja loppu. Sekä valmennuksilla että siellä toteutetuilla ”muutoksilla”. Ja mikä mulla noissa ehkä eniten on mättänyt? Se, että en halua mitata, punnita ja syödä liian pelkistettyä ruokaa ja omat ruuanlaittotaidot ja aika ei oo riittäneet niistä ruokavalion aineksista loihtimaan koko perheelle sopivaa, maukasta ruokaa. Ja se, että vaikka silloin tällöin innostunkin salilla treenaamisesta, se on kaikkien kiireiden keskellä kuitenkin ihan liian vaikeaa (eikä kiinnosta tarpeeksi) saada mahtumaan aikatauluun riittävän usein. Kun keksin, että nyt on aika muutokselle ja löydän jonkun tosi kivan kuuloisen valmennuksen, lähden yleensä liikkeelle ihan täysillä. Tulee tosi hyvä olo, kun kaikki elämäntavat on kerralla kuosissa. Mutta, samalla se on kyllä tosi rankkaa ja on ihan pakko keskittyä siihen valmennukseen. Silloin ei ole kovin helppoa sopia lounastreffejä kavereiden kanssa tai viikonlopun kyläilyjä sukulaisten luo.

Nyt, kun olen alkanut opetella pysyvän elämäntapamuutoksen toteuttamista, hitaasti ajan kanssa ja kärsivällisesti, tutustuin hiukan tarkemmin myös yleisimpiin asioihin, joiden vuoksi elämäntapamuutos epäonnistuu.

1. Ulkoa sisäistetyt tavoitteet

Monesti erilaiset verkkovalmennukset ovat ns. kaikille sopivia. Niiden huono puoli on se, että ne eivät ole yhtään yksilöllisiä. Valmennuksessa tavoitteet asetetaan valmennuksen suunnittelijan eli jonkun toisen kuin sinun itsesi toimesta.

Koska tavoitteet pitäisi määritellä itselle tärkeiden asioiden pohjalta, voi tällaisessa ulkoa sisäistetyssä tavoitteessa ilmetä vaikeuksia pysyä sinnikkäänä ja omistautuneena muutoksen tekemiseen. Tähän syynä on yksinkertaisesti se, että toisen asettamasta tavoitteesta puuttuu todellinen kiinnostus tavoitetta kohtaan ja tavoitteiden tavoitteleminen voi tuntua pakotetulta.

Ulkoa sisäistetyt tavoitteet eivät myöskään välttämättä heijasta omia todellisia arvoja, jolloin ne aiheuttavat ristiriitaa omien arvojen kanssa. Tällainen ristiriita lopulta heikentää motivaatiota muutoksen tekemiseen.

Paine epäonnistumisesta elämäntapamuutoksessa kasvaa paristakin syystä. Toinen niistä on se, että tällaisissa ulkoa sisäistetyissä tavoitteissa itse tavoitteita on yleensä kerralla liikaa eli enemmän kuin 1-3, joka olisi sopiva määrä pysyvää elämäntapamuutosta tavoiteltaessa. Toinen syy taas on se, että tavoitteiden tullessa ulkoa, voi syntyä suurempi pelko epäonnistumisesta ja siitä seuraavasta tuomiosta. Tämä taas voi johtaa ahdistukseen ja stressiin, mikä tekee muutoksen toteuttamisesta vaikeampaa.

Jonkun toisen asettamat tavoitteet eivät ota huomioon sinun resurssejasi ja voimavarojasi. Jos esimerkiksi arkiaktiivisuudessasi on vielä parannettavaa eli ihan joka päivä ei täyty 10 000 askelta, ei kannata lähteä tekemään lihaskuntoharjoitusta joka toinen päivä, ensin kannattaa harjoitella tavaksi, millä keinoin arkiaktiivisuuden saa riittävän korkealle, jolloin voimavarasi kasvavat seuraavan tavoitteen ottamiseksi.

Miksi ulkoa sisäistetyt tavoitteet voivat johtaa epäonnistumiseen elämäntapamuutoksessa?

  • Tavoitteet eivät ole sinun itsesi asettamia eivätkä ne ole sinulle tärkeiden arvojen pohjalta määriteltyjä
  • Vaikeus pysyä sinnikkäänä ja omistautuneena muutoksen tekemiseen, koska kiinnostus tavoitetta kohtaan puuttuu
  • Motivaatio heikkenee, koska omat tärkeä asiat eivät näy tavoitteissa
  • Tavoitteita on yleensä kerralla liikaa ja epäonnistumisen pelko kasvaa
  • Eivät huomioi sinun resurssejasi ja voimavarojasi: mihin sinulla on arjessasi aikaa ja jaksamista juuri tällä hetkellä

2. Sitoutumisen puute

Kun teet päätöksen lähteä kohti itsellesi tärkeää tavoitetta, on sinun sitouduttava siihen. Sitoutumisen puute on yksi elämäntapamuutoksen epäonnistumisen tekijöistä, sillä vaikka sinulla olisi kuinka hyvä ja motivoivakin tavoite, jos et sitoudu toimintaan ja tapojen muodostamiseen, jotka vievät kohti tavoitetta, et etene mihinkään.

Sitoutuminen näkyy hyvin selkeästi myös kalenterissasi. Jos siis kalenteristasi löytyy tavoitteeseesi vieviä asioita, elämäntapamuutos on hyvällä mallilla ja olet matkalla kohti onnistunutta elämäntapamuutosta. Jos taas et ole muutokseesi riittävän sitoutunut, voi se johtaa suunnittelun ja valmistautumisen laiminlyöntiin. Puutteellinen suunnittelu asioissa, kuten onko kotona ravitsevaa ruokaa, milloin ja kuka niitä hankkii, milloin on aika liikunnalle jne., saattaa siis kertoa sitoutumisen puutteesta ja johtaa helposti elämäntapamuutoksen epäonnistumiseen. Ilman selkeää suunnitelmaa ja tavoitteita on helpompaa sortua vanhoihin tottumuksiin ja luopua muutoksen toteuttamisesta.

Sitoutumisen puutetta aiheuttaa muun muassa ulkoapäin asetetut tavoitteet. Motivaatio laskee, kun tavoitteet eivät ole oman arvomaailman pohjalta asetettuja, mutta myös silloin, jos sitoutuminen elämäntapamuutokseen perustuu liikaa pinnallisiin syihin, kuten ulkonäön parantamiseen tai muiden odotusten täyttämiseen.

Sitoutuminen voi olla haasteellista ilman riittävää tukiverkostoa tai kannustusta ympärillä. Puutteellinen tuki ja ymmärrys voivat heikentää motivaatiota ja tehdä muutoksen yksinäisemmäksi.

Miten vahvistat omaa sitoutumistasi elämäntapamuutokseen:

  • Varmista, että tavoitteesi ovat arvojesi mukaisia. Tämä vahvistaa sitoutumista ja motivaatiota.
  • Panosta muutokseen säännöllisesti ja jatkuvasti. Tee tekoja tavoitteesi saavuttamiseksi myös silloin, kun alkuinnostus on jo laantunut. Omistaudu muutokselle pitkällä aikavälillä.
  • Älä lannistu vastoinkäymisistä tai hidastempoisista tuloksista. Jatka muutoksen tekemistä pitkäjänteisesti ja päättäväisesti, pienin askelin. Ja jatka vaikeuksista huolimatta äläkä luovuta. Elämäntapamuutos on epäonnistunut vasta siinä vaiheessa, kun et enää jatka yrittämistä.
  • Laadi selkeä suunnitelma elämäntapamuutoksellesi. Aseta realistisia, mutta haastavia tavoitteita, pilko tavoite pieniin osatavoitteisiin, niin pieniin, että löydät jokaiselle päivälle pieniä askeleita toteutettavaksi.
  • Ole valmis muuttamaan omia vanhoja rutiinejasi ja tottumuksiasi. Lisää elämääsi uusia, hyviä tapoja, jotka vievät kohti tavoitteitasi ja karsi pois huonoja tapoja.
  • Hanki tukea ja tarvittavaa tietoa. Lue kirjoja, hanki valmentaja, liity vertaistukiryhmään.

3. Liikkeelle lähtö täysillä

Jos päätät laittaa kaikki elämäntapasi kuntoon kertaheitolla, olet melko todennäköisesti tuomittu epäonnistumaan. Jos ns. uusi elämäsi poikkeaa tosi paljon siitä nykyisestä, johon olet tottunut, on uusien tapojen ylläpito vaikeaa ja haasteellista. Ja kun kohtaat vastoinkäymisiä, koko kuvio hajoaa ja saatat ajatella, että nyt tämä epäonnistui etkä jaksa enää palata takaisin niihin kaikkiin uuden elämän vaatimiin muutoksiin ja jatkaa siitä, mihin jäit.

Liikkeelle lähtö täysillä ja ”all in” on tuttua dieettikulttuurista, jossa ensi maanantaina alkaa ”uusi elämä”. Silloin remonttiin lähtee kaikki, ruokavalio, liikuntatottumukset ja uni. Tämä kuitenkin on hirveän raskasta toteuttaa ja saattaa kuluttaa myös voimavarat nopeasti, sillä onnistuneeseen elämäntapamuutokseen kuuluu hidas eteneminen ja voimavarojen lisääminen muutenkin jo kiireiseen ja raskaaseen arkeen.

Elämäntapamuutoksen tarkoitus ei ole imeä sinusta kaikkia mehuja aloittamalla muutos täysillä vaan nimenomaan tuoda sinulle lisää energiaa, jotta jaksat tehdä lisää muutoksia ja kerätä pienistä muutoksista yhden ison, pysyvän muutoksen. Se vain vie hiukan pidemmän aikaa, joten kärsivällisyys on yksi kehitystä kaipaava ominaisuus elämäntapamuutosta toteuttamaan lähtevällä.

Jos lähdet toteuttamaan elämäntapamuutosta täysillä, voit joutua ongelmiin, koska:

  • Heti alusta täysien vauhtien ottaminen voi johtaa ylikuormitukseen ja uupumiseen. Liian nopea ja radikaali muutos voi olla vaikea ylläpitää pitkällä aikavälillä, ja se voi johtaa väsymykseen ja pettymykseen.
  • Liian nopea liikkeelle lähtö voi johtaa epärealististen odotusten asettamiseen. Saatat odottaa nopeita tuloksia ja täydellistä muutosta lyhyessä ajassa. Kun nämä odotukset eivät täyty, pettymys voi johtaa motivaation laskuun ja luovuttamiseen.
  • Elämäntapamuutokseen tottuminen vie aikaa. Valitettava tosiasia on, että on aina helpompi palata vanhoihin tapohin kuin pysytellä uusissa. Tämä johtuu osittain siitä, jos henkilö yrittää tehdä liian nopeita muutoksia kerralla, keho ja mieli eivät ehkä ehdi sopeutua uusiin olosuhteisiin. Järjestelmällinen ja asteittainen muutos antaa keholle ja mielelle tarvittavan ajan sopeutua ja vähentää riskiä epäonnistumiselle.

”Älä pelkää hitaasti etenemistä, pelkää vain paikoillesi pysähtymistä.” – Kiinalainen sananlasku

4. Vääränlaiset menetelmät

Vääränlaiset menetelmät kulkevat käsi kädessä ulkoa sisäistettyjen tavoitteiden kanssa. Jos joku muu määrää sinulle tietynlaisen ruokavalion tai treeniohjelman, saatat kokea jopa asettuvasi vastarintaan näitä ohjelmia tai valmentajaasi vastaan, vaikka olisit itse ottanut valmentajan tai valmennuksen hyvinvointiasi parantaaksesi. Jos menetelmä ei sovi tavoitteeseesi ja arvoihisi, se johtaa toiminnan väärään suuntaan ja edessä on todennäköisesti epäonnistunut elämäntapamuutosyritys.

Menetelmänä kieltäminen ja rajoittaminen kuuluvat tähän samaan kategoriaan. Esimerkiksi herkkulakko tai ruokien määritteleminen ”hyviksi” ja ”huonoiksi” tekevät sen, että mitä enemmän kiellät ja rajoitat jotain ruoka-ainetta, sitä enemmän sitä mietit ja lopulta päädyt syömään juuri sitä, mitä olet itseltäsi kieltänyt. Ja koska näistä tulee onnistumisten sijaan epäonnistumisen kokemuksia, motivaatiosi elämäntapamuutosten toteuttamiseen laskee. Liian tiukat tai epärealistiset vaatimukset voivat johtaa myös turhautumiseen ja lopulta luopumiseen muutoksesta.

Erilaisten massavalmennusten heikkous on yksilöllisyyden puute. Jokaisella ihmisellä on erilaiset tarpeet ja kyvyt. Jos valittu menetelmä esimerkiksi ”kaikille sopivassa” valmennuksessa ei sovi henkilön yksilöllisiin ominaisuuksiin, kuten elämäntyyliin, ruokailutottumuksiin tai aikatauluihin, se voi olla vaikea ylläpitää ja johtaa epäonnistumiseen.

Esimerkkejä vääränlaisista menetelmistä elämäntapamuutoksen toteuttamisessa:

  • Äärimmäiset ja epäterveelliset ruokavaliot: Valitessasi äärimmäisen rajoittavan ruokavalion, kuten hyvin alhaisen kalorimäärän tai yhden tietyn ruoka-aineen täyskieltämisen, voit aiheuttaa itsellesi terveysriskejä ja ravintoaineiden puutoksia. Tällaiset äärimmäiset menetelmät eivät ole kestäviä pitkällä aikavälillä ja voivat johtaa epäonnistumiseen sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta.
  • Nopeiden tulosten tavoittelu lyhyellä aikavälillä: Jotkut ihmiset hakevat nopeita tuloksia elämäntapamuutoksissaan ja turvautuvat äärimmäisiin harjoitusohjelmiin tai laihdutusmenetelmiin. Tällainen lähestymistapa voi olla epäterveellinen ja johtaa jojo-laihdutukseen tai kehon rasitukseen. Pikaratkaisut eivät yleensä johda pysyvään muutokseen, vaan on tärkeää keskittyä terveellisiin ja kestäviin muutoksiin, joihin on varattava riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.
  • Jos yrität tehdä liian nopeita ja liian suuria muutoksia kaikilla elämänalueilla kerralla, se voi aiheuttaa ylikuormitusta ja lopulta johtaa epäonnistumiseen. On parempi keskittyä yhteen tai muutamaan tavoitteeseen kerrallaan ja antaa itselleen riittävästi aikaa ja tilaa sopeutua uusiin tapoihin ja tottumuksiin.
  • Negatiivinen itsepuhe ja liiallinen itsensä rankaiseminen: Jos jatkuvasti puhuu itselleen negatiivisesti ja rankaisee itseään epäonnistumisista, se voi aiheuttaa stressiä, ahdistusta ja motivaation laskua. Itsekritiikki on tärkeää, mutta on tärkeää myös olla armollinen ja kannustava itselleen matkan varrella. Positiivinen ja myötätuntoinen suhtautuminen itseensä auttaa ylläpitämään motivaatiota ja sitoutumista muutokseen.
Elämäntapamuutoksessa epäonnistuminen voi johtua osittain myös ajanhallinnan haasteista.

5. Haasteita ajanhallinnassa

Vaikka olisit määritellyt sinulle tärkeät asiat eli arvot ja niiden pohjalta sopivat tavoitteet, mutta tavoitteeseen vievät toimenpiteet eivät näy kalenterissasi mitenkään, mitä käy muutokselle? Se ei etene ja todennäköisesti päättyy epäonnistumiseen. Kalenterinhallinta on elämäntapamuutoksen toteuttamisessa tärkeä tekijä, koska nykypäivän elämä on niin kiireistä. Kalenterisi on jo täynnä ennen kuin edes mietit, pitäisikö alkaa toteuttaa elämäntapamuutosta. Siispä, mieti, mitä sinä haluaisit siellä kalenterissasi olevan enemmän. Mitkä asiat vievät sinua kohti tavoitteitasi? Ja mitä sieltä tällä hetkellä löytyy? Mitkä ovat aikasyöppöjäsi? Mitä voisit karsia?

Ehkä olet kuullut esimerkin lasipurkista, jota täytetään erikokoisilla kivillä? Jos ensin täytät purkkia hienolla hiekalla (joka kuvaa sinulle ei niin tärkeitä asioita), purkkiin ei mahdu enää niin paljon keskikokoisia ja isoja kiviä (esimerkkinä isoista kivistä hyvinvointiasi edistävät, sinulle tärkeät asiat). Kun taas täytät purkkiasi ja laitat kalenteriisi ensin isot kivet (tärkeät asiat), purkkiin mahtuu vielä runsaasti keskikokoisia kiviä ja vielä tosi paljon hiekkaakin. Käytä aikaasi miettimällä, mikä sinulle on oikeasti tärkeää. Ja laita kalenteriisi tavoitteeseesi vieviä tekoja ja toimia, ihan niitä pieniä konkreettisia tekoja. Jos purkissasi (ja kalenterissasi) on vain hienoa hiekkaa, elämäntapamuutoksesi onnistumisen mahdollisuudet pienenevät.

Onko hyvinvointisi prioriteettilistasi kärjessä? Elämäntapamuutos vaatii aikaa, sitoutumista ja omistautumista. Jos prioriteettisi ovat epäselvät tai tehokas ajanhallinta on vielä hakusessa, muutoksen toteuttaminen voi tulla laiminlyödyksi. Muiden kiireiden ja velvollisuuksien paine voi estää edistymistä kohti tavoitteita.

Ehkä oletkin jo useamman kerran kuullut puhuttavan suunnittelun tärkeydestä. Siitä pitäisikin puhua vielä enemmänkin. Tehokas ajanhallinta edellyttää hyvää suunnittelua ja organisointikykyä jokaisella elämänalueella. Puutteellinen suunnittelu, kuten epärealististen aikataulujen asettaminen, liikaa tehtäviä kalenterissa tai myös tehtävien (kuten ruuanlaitto, liikuntahetket) kalenteroimatta jättäminen, voi johtaa stressiin ja tunteeseen, että aika ei riitä muutoksen toteuttamiseen.

Jos taas olet jatkuvasti kiireinen ja stressaantunut, saatat kokea vaikeuksia löytää aikaa ja energiaa elämäntapamuutokseen. Kiireinen elämäntyyli voi johtaa siihen, että muutos jää taka-alalle ja epäonnistuu. Tällaisessa tilanteessa pienet muutokset kohti lisääntyneitä voimavaroja olisivat loistava idea, joka veisi pienin askelin kohti suurta muutosta elämässä.

Plus yksi: Kaikki mulle nyt ja heti!

Kaikki mulle nyt ja heti liittyy hyvin vahvasti täysillä liikkeelle lähtemiseen, sillä ihminen on kärsimätön ja haluaa saada kaiken heti. Jos mietitään, että pysyvän elämäntapamuutoksen toteuttaminen vaatii suunnilleen vuoden aikaa, tuntuu se suurimman osan meistä mielestä aivan liian pitkältä ajalta. Mutta toisaalta, jos aloitat nyt ja teet pieniä muutoksia arjessasi vuoden ajan, pystytkö kuvittelemaan, kuinka pitkällä jo olet vuoden päästä? Verrattuna siihen, että et tee mitään, koska vuosi tuntuu niin pitkältä ajalta. Silloin et ole vuoden päästä päässyt yhtään eteenpäin.

Osui tässä yhtenä päivänä silmääni selkeästi piirretty kuva siitä, että jos teet joka päivä 1 %:n parannuksen elämäntavoissasi, teet vuodessa 37- kertaisen parannuksen. Eikö kuulostakin aika isolta muutokselta? Ja samalla myös suhteellisen helpolta! Samassa kuvassa oli myös laskeva kuvaaja siitä, jos et tee mitään muutoksia koko vuotena. Mitään tekemättömyys nimittäin on huonompaan suuntaan menemistä. Jos et panosta hyvinvointisi lisäämiseen, se laskee. Eli periaatteessa, jos vuosi tuntuu pitkältä ajalta etkä jaksa aloittaa, et pysykään paikallasi vaan menet taaksepäin!

Houkuttavatko pikaratkaisut?

Jos odotat nopeita tuloksia ja haluat saavuttaa muutoksen välittömästi, saatat helposti sortua pikaratkaisuihin tai epäterveellisiin keinoihin muuttaa elämäntapojasi. Tällaiset lyhytaikaiset toimenpiteet eivät välttämättä johda pysyvään elämäntapamuutokseen ja voivat aiheuttaa pettymyksen pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi aika monet verkkovalmennukset lupaavat isoja muutoksia lyhyessä ajassa, mutta jäävätkö muutokset pysyviksi? Mitä valmennuksen jälkeen? Oletko saanut muutettua elämäntapojasi niin, että tulokset pysyvät vai palaatko aikaisempiin, ennen valmennusta olleisiin, tuttuihin ja turvallisiin elämäntapoihisi?

Oma suosikkini: Kärsivällisyyden puute

Elämäntapamuutokset vaativat aikaa, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Jos sinulla (tai minulla) ei ole tarpeeksi kärsivällisyyttä odottaa tuloksia ja sitoutua pitkäaikaiseen muutokseen, saatat luovuttaa liian aikaisin ja kokea epäonnistumisen. Olen itse laihduttanut aikuisiällä monen monta kertaa ja joka kerta se on ollut yhtä kärsimätöntä. Miten hitaasti paino putoaa, miksei se voi olla jo siellä tavoitelukemassa? Kun aloitin pienten elämäntapamuutosten tekemisen, huomasin, että ensinnäkään paino ei olekaan minulle se tärkein muutettava asia ja toiseksi, että itse matka eli pienten muutosten konkreettinen toteuttaminen ja tavoiksi juurruttaminen onkin tärkeämpää kuin se lopullinen tavoite, jota kohti uuden tavat vievät. Kärsivällisyys vaatii kyllä opettelua edelleen.

Muutoksen ylläpitämisen vaikeus

Jos ei ole valmiutta sitoutua jatkuvaan, pysyvään muutokseen ja pitää kiinni uusista tavoista ja tottumuksista pitkällä aikavälillä, muutos voi osoittautua epävakaaksi ja väliaikaiseksi. Jatkuva halu välittömiin tuloksiin voi tehdä muutoksen ylläpitämisestä vaikeaa, mikä johtaa epäonnistumiseen.

Esimerkki, jossa kaikki yllämainitut toteutuvat

Olet päättänyt muuttaa elämäntapojasi ja päätät aloittaa toteutuksen maanantaina. Maanantaiaamuna muuttuu kaikki kerralla ja terveytesi alkaa kohentua liikunnan kasvattaman hyvänolontunteen, terveellisen, säännöllisen ja paljon kasviksia sisältävän ravinnon tuoman energisyyden ja kehosi tarvitsemien ravintoaineiden myötä. Panostat enemmän unirytmiisi, karsit iltamenojasi ja jätät pois kaiken, mikä ei edistä muutostasi. Noudatat tiukkaa ruokavaliota ja treenisuunnitelmaa, jotka olet muutostasi varten hankkinut. Jonkin ajan kuluttua huomaat olevasi kärsimätön, miksi muutokset tapahtuvat näin hitaasti, vaikka sinä olisit jo ihan valmis näkemään suuriakin muutoksia näkemääsi vaivaan nähden. Alkaa kyllästyttää. Huomaat, että et olekaan tehnyt ostoslistaa ensi viikolle valmiiksi ja yhtäkkiä sinulla ei olekaan seuraavaa ateriaa suunniteltuna ja/tai valmistettuna, kun ruoka-aika koittaa. Liikuntakin meinaa jäädä työkiireiden alle, vaikka lähdit reippaasti liikkeelle. Alat kokea uupumusta koko projektiin. Mitä, jos ottaisi muutaman päivän vähän rennommin? Muutaman päivän kuluttua… ”Nythän tämä projekti meni jo ihan pieleen, kun laiskottelin nämä viime päivät. Miksi siis edes jatkaa. Kun ei niitä tuloksiakaan edes tule.”

Kuten huomaat, kaikki yllä mainitut liittyvät jollain tapaa toisiinsa ja voivat olla elämäntapamuutoksen tiellä yksittäin tai useampi kerrallaan.

Onnistuneen elämäntapamuutoksen ominaisuus on se, että se on jatkuva. Vaikka tässä artikkelissa on lueteltu erilaisia syitä, jotka saattavat johtaa elämäntapamuutoksen epäonnistumiseen, niin muista: Elämäntapamuutos on epäonnistunut vasta, kun kaikki muutokseen tähtäävä toiminta loppuu kokonaan.

Arvaa, miten kirjoitin tämän artikkelin? Koska olen vasta aloitteleva kirjoittaja, ei kirjoittaminen ole minulle ihan helppoa. Tai ajan löytäminen kirjoittamiselle… Ei kirjoittaminenkaan tapahdu itsestään, joten olen kirjoittanut tätä artikkelia kymmenen minuuttia päivässä. Pienin askelin asiat tapahtuvat ja toteutuvat. Ja voin sanoa, että koen jokaisen kymmenminuuttisen jälkeen onnistumisen kokemuksia. Entäpä se fiilis, kun edistää jotain asiaa! Ihan mahtavaa!

Lue myös:

Pysyvä elämäntapamuutos on mahdollinen kaikille!