Tomaatti-voipapusosekeitto

Heidi TörnqvistHyvinvointiJätä kommentti

Ravitseva ja täyttävä tomaatti-voipapusosekeitto valikoitui tämän kuun reseptikokeiluksemme. Tästä tulikin tosi hyvää, vaikkakaan ei yhtään tomaatin eikä porkkanan eikä papujenkaan makuista. 😊
Tomaatti-voipapusosekeiton valmistamiseen kului aikaa tunnin verran, kun käytin porkkanoiden pilkkomiseen yleiskonetta. Meillä on muuten ollut tuo yleiskone monta vuotta ja käytettiin siitä oikeastaan pelkkää blenderiä, kunnes sen kannu hajosi. Nyt, kun raivattiin joulukuussa meidän kotia ylimääräisestä tavarasta, mietittiin, jääkö yleiskone vai mandoliini. Huomasin, että yleiskoneella saa tehtyä todella nopeasti raasteet, viipaleet ja suikaleet, joten ajattelin, että josko kasvisten syöntikin lisääntyisi, kun noihin esivalmisteluihin ei mene niin paljon aikaa!

Tomaatti-voipapusosekeitto

1 rkl oliiviöljyä
3 porkkanaa viipaleina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
1 tl timjamia

Kuullota oliiviöljyssä porkkanat, sipulit ja timjami. Lisää joukkoon:

1 prk (400 g) voipapuja
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
5 dl vettä
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria

Hauduta kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi, ohenna tarvittaessa vedellä. Takista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Nauti täysjyväleivän kera!

Tomaatti-voipapusosekeitto, annoskuva.
Ei herkullisimman näköistä, mutta hyvää oli! Lisäsin joukkoon kurpitsansiemeniä (kun niissähän on täydellinen aminohappokoostumuskin, lisäksi niitä löytyy meiltä vaikka kuinka paljon, kun ollaan ostettu hävikkiruokakaupasta) ja fetaa. Nam!

Vegaanisia ruoka- aineita, jotka sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja ihanteellisessa suhteessa, ovat mm. härkäpapu, nyhtökaura, soija, kvinoa, kikherneet, mustapavut, kurpitsansiemenet, cashew- ja pistaasipähkinät sekä mustasilmäpavut.

Proteiinipitoiset kasvikset

Aikuisten tulisi saada vuorokautisesta energiantarpeestaan 10-20 prosenttia proteiineista. Tämä tarkoittaa noin 1,1-1,3 grammaa proteiinia per painokilo.

Aikuiselle välttämättömiä aminohappoja on kahdeksan. Kasviproteiinit ovat aminohappokoostumukseltaan pääsääntöisesti heikompilaatuisia kuin eläinproteiinit. Kun eläinproteiinit sisältävät kaikki välttämättömät rasvahapot, kasviproteiineissa välttämättömät rasvahapot pitää kasata useammasta lähteestä.

Poikkeuksiakin on. Vegaanisia ruoka- aineita, jotka sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja ihanteellisessa suhteessa, ovat mm. härkäpapu, nyhtökaura, soija, kvinoa, kikherneet, mustapavut, kurpitsansiemenet, cashew- ja pistaasipähkinät sekä mustasilmäpavut.

Kaikkia välttämättömiä aminohappoja ei tarvitse saada samalla aterialla, vaan riittää, että proteiinia saadaan päivän aikana monipuolisesti eri lähteistä. Yhdistelemällä palkokasveja tai linssejä, viljatuotteita ja pähkinöitä saa yhden ateriankin aminohappokoostumuksen helposti täydennettyä.


Jaamme kuukausikirjeessämme kasvispainotteisia reseptejä, koska ainakin itsellä on vielä vähän vaikeuksia keksiä sopivia kasvisruokavaihtoehtoja, jotka olisivat täyttäviä, maittavia ja helppoja sekä nopeita valmistaa. Kasvisruoka on loistava valinta oman terveyden ja ympäristön hyväksi!

Olen näköjään sosekeittojen ystävä, koska viime kuussa tätä uuden reseptin kokeilua aloitellessa tein myös sosekeiton. Katso täältä tekemäni soija-kasvishernekeiton ohje.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *