Luukku 6

 

 

 

 

 

 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Luukku 6:

Oletko kuullut jätehierarkiasta? Eilisen jätteidenlajitteluteeman jatkoksi vielä jätteiden ennaltaehkäisystä. Eurooppalaiseen jätelakiin on kirjattu jätteidenkäsittelyn etusijajärjestys, jossa jätteiden lajittelu on vasta kolmantena, ensimmäisenä nimittäin on jätteiden syntymisen ehkäisy, toisena uudelleenkäyttö ja kolmantena jätteen kierrätys materiaalina.

Vaikka jätehuolto olisi kuinka hyvin järjestetty, tulisi meidän kulutusvalinnoillamme ja käyttäytymisellämme ensisijaisesti tehdä valintoja, jotta jätteitä ei edes syntyisi.

Paras jäte on syntymätön jäte – jokaisen hankkimamme tuotteen elinkaari päätyy lopulta jätteeksi jossain muodossa. Vaikka jätteet käsiteltäisiin parhaalla mahdollisella tavalla, on niillä silti aina vaikutuksensa ympäristöön, kuten ilmaan ja vesistöön.

Itse keksin viimeisimpänä tällaisen: olemme alkaneet tilata silloin tällöin isommat ostokset kotiinkuljetettuina, koska meillä ei ole autoa ja noh, kahden yrittäjän ja nelivuotiaan arkikin on melko kiireistä. Kotiinkuljetetut tuotteet tulevat pahvilaatikoissa. Tilaamme pääasiassa HeVi- osaston tuotteita, jotka ovat kukin pussitettuina muovipusseihin. Seuraavan tilauksen yhteydessä aion esittää pyynnön, että voisiko keräilijät punnita tuotteet sellaisenaan ja laittaa kaikki irrallisina sinne pahvilaatikkoon. Olen myös nähnyt SoMessa kuvia, että jotkut tekevät näin myös itse kaupassa käydessään, ovat sopineet kaupan kanssa, että voivat kerätä tuotteet laatikkoon.

Onko sinulla keinoja jätteiden vähentämiseen? Ylipakattujen tuotteiden välttäminen, isot pakkauskoot, kestokassit ja hedelmäpussit kaupassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s