Luukku 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Joulukalenterin ensimmäinen luukku ja ensimmäinen vinkki: Hyödynnä hävikkiruoka!

Tässä faktoja hävikkiruoasta:

🌏 Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Tämän määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 keskivertohenkilöautoa.

🌏 Sinäkin heität ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta.

🌏 Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, tilanteiden muuttumisesta, keittiötaitojen heikkoudesta ja viitseliäisyyden puutteesta.

🌏 Kaiken ruokahävikin määrä Suomessa on arviolta 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa, kotitalouksien osuus tästä 30 %!

🌏 Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta heitetään pois. Vuodessa määrällä ruokkisi jopa kaksi miljardia ihmistä!

🌏 Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Ruokahävikin vähentäminen on helppo tapa alentaa ruuan ympäristövaikutuksia.

🌏 Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

🌏 Ruokahävikin aiheuttama hiilijalanjälki on valtava. Jos globaali ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

🌏 Neljänneksellä koko maailman ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut ihmiset.

🌏 Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin kaikki ruoan valmistukseen käytetty energia ja työpanokset valuvat hukkaan.

🌏 Suuri osa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy lihan ja maidon tuotannosta. Vältä erityisesti näiden paljon kuormittavien ruokien heittämistä roskiin!

Lähteet: havikkiviikko.fi, yle.fi ja saasyoda.fi

‼️Miten sinä vähennät tai voisit vähentää ruokahävikkiä?‼️

Ps. Olethan osallistunut jo joulukarkkiarvontaamme? Hankimme namit Urjalan Makeistukusta, joka on yksi tahoista, joita itse käytän hävikkiruoan vähentämiseksi.Arvonta löytyy täältä: https://bit.ly/34DgAMi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s