Elämäntapamuutos-tapaaminen

Osallistuin marraskuun alkupuolella elämäntapamuutos-tapaamiseen. Tapaamisen järjesti ihana Eliisa yrityksensä, Sinun Psykologi tiloissa. Paikalla meitä oli yhteensä viisi naista, kaikilla tietysti jonkinlainen kiinnostus elämäntapamuutokseen. Keskustelimme tapaamisessa yleisesti siitä, minkälaisia mielikuvia elämäntapamuutos sanana aiheuttaa ja minkälaisia elämäntapamuutoksia olemme itse kukin tehneet tai tekemässä. Tämä teksti onkin siis tavallaan referaatti tapaamisestamme ja aihekin on jo mainittu muutamaan kertaan tähän mennessä! 🙂

Elämäntapamuutos liitetään aika vahvasti aina laihduttamiseen. Se kyllästyttää monia, koska kuten moni meistä tietää, laihdutus on yleensä aika kuurimaista, eikä siitä opita uusia elämäntapoja, jolloin mitään muutosta ei ole tapahtunut. Television laihdutusohjelmia ihannoidaan, vaikka tosiasiassa ne ovat silkkaa rääkkiä. Monet (myös minä aikaisemmin) yrittävät toimia samalla lailla tai ainakin lähes samalla lailla kuin ohjelmissa ja sitten koetaan epäonnistumisen tunteita, kun puolessa vuodessa ei tipukaan 40 kiloa (kun motivaatio/jaksaminen ei riitä kuin pari kuukautta). Ja mihin muuhun epäonnistumisen tunteet johtavat kuin repsahtamiseen! Psykologi-Eliisan mielestä kaikkien elämäntapamuutosten tulisi lähteä omista arvoista ja itselleen pitää olla armollinen. Usein unohtuu se, että elämästä pitäisi osata myös nauttia ja jotenkin ainakin itse olen todella usein sivuuttanut sanonnan ”kaikkea kohtuudella”, kun olen ollut niin ehdoton. Eli joko syön terveellisesti ja liikun paljon tai sitten en tee kumpaakaan. Nykyään kaikki halutaan kaikki tänne nyt heti-asenteella. Ja kuvitellaan, että kilot on myös mahdollista karistaa tuosta vaan, onnistuuhan se televisiossakin. Ihmiset ovat kuitenkin todella kiireisiä ja kompromisseja on tehtävä. Joinain päivinä on jäätävä kotiin siivoomaan, vaikka sitten viikkoon ei saakaan mahtumaan sitä kolmea salitreeniä. Tai muuta vastaavaa.

Elämäntapamuutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. On tutkittu, että aikaa jonkin tavan vakiintumiseen menee n. puoli vuotta. Ilmankos itsekin olen aina palannut vanhoihin huonoihin tapoihin, kun kyllästyminen tiukan ruokavalion ja sitäkin tiukemman kuntokuurin noudattamiseen on tapahtunut parin kolmen kuukauden kuluttua aloituksesta.

Eräs osallistujista kertoi työssänsä huomanneensa, että parhaat tulokset saavat ne, jotka tekevät pienimmät muutokset. He ovat myös tyytyväisimpiä tuloksistaan. Eli tässä valossahan ei kannata haluta kaikkea ja nyt! vaan aloittaa pienestä. Nimittäin pienet muutokset missä tahansa asiassa kumuloituvat. Ja mieti, jos joka kuukausi tekee yhden pienen muutoksen, vuodessa on päässyt jo 12 askelta eteenpäin! Eli ei muuta kuin kirjaamaan ylös, mitä oikeasti itse haluaisit muuttaa omassa elämässäsi ja mikäli muutos kaikenkaikkiaan on suuri, se kannattaa jakaa pienempiin osiin ja lähteä toteuttamaan yhtä osiota kerrallaan. Kerron seuraavassa blogitekstissäni lisää oman elämäntapamuutokseni apuvälineestä, Kaaos- ja ideakirjasta. Kun asiat kirjaa ylös ja noudattaa tämän stressinhallintakirjan oppeja, ei tarvitse yöllä valvoa miettimässä päätään puhki tekemättömiä asioita!

Yleensä elämäntapamuutoksen aloittaminen vaatii sen, että ihmiselle tapahtuu jotain pysähdyttävää. Oli se sitten sairastuminen, työpaikan menettäminen tai kuten itse koen itselleni tapahtuneen, vauvan syntymä. Tai mitä tahansa suurta ja mullistavaa. Miksi vasta silloin aletaan oikeasti ajatella itseä ja omaa hyvinvointia?

Jos haluaisit keskustella elämäntapamuutokseen liittyvistä asioista lisää ja kenties suunnittelet tai olet aloittanutkin jonkinlaisen elämäntapamuutoksen, ota yhteyttä tässä alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta! Haluaisin koota itselleni vertaistukiryhmän muutoksen ja ajattelun tueksi.

Tässä vielä ”loppukevennykseksi” kuva meiltä kotoa tänä vuonna löytyvästä joulukalenterista. Kuten jo tuolla aiemmin tekstissä mainitsin, pienet muutokset kumuloituvat suuremmiksi muutoksiksi. Sama on myös esimerkiksi positiivisuuden osalta, ajattelemalla positiivisia ajatuksia, ajattelet todennäköisemmin lisää positiivisia ajatuksia. Meidän joulukalenterimme on siis positiivisuuskalenteri, ihan itse tein! 🙂 Kirjoitamme mieheni kanssa joka päivä kyseisen päivän sydämeen jotain positiivista joko toisistamme tai yhteisestä elämästämme. Oi kuinka ihana niitä toisen kirjoittamia tekstejä onkaan lukea! Suosittelen tätä siis muillekin todella lämpimästi.

 

Meiltä kotoa löytyy tällainen joulukalenteri. Kirjoitamme joka päivä mieheni kanssa molemmat jonkin positiivisen asian sydämeen. <3
Meiltä kotoa löytyy tällainen joulukalenteri. Kirjoitamme joka päivä mieheni kanssa molemmat jonkin positiivisen asian sydämeen. ❤

 

Oikein ihanaa joulunodotusta sinulle! Muistathan käydä kommentoimassa Onnentunteen uusittuja kotisivuja, niin osallistut kahden hoitolahjakortin arvontaan (valittavana tunnin kasvohoito tai jalkahoito). Kommentoi tästä avautuvan blogitekstin kommenttikenttään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s